Italien1

Italien

Kontakterna med Italien etablerades 2003. Från början handlade det om att besöka möbelmässan i Milano, nu är det mera kopplat till våra kurser i italienska. Utöver kontakter med vår vänskola i Milano har vi också kontakt med en skola i Rom. Under resorna till Italien brukar vi göra en rundresa och besöka platser som Florens, Milano, Rom och Capri.

Vill du veta mera kontakta Helene Karlsmo

VänskolaIstituto Magistrale Virgilio 

Piazza Ascoli 2

201 29 Milano

tel 0039027382515, fax 00390270108734


Studieresa 2013

Under tio dagar vistades en grupp, bestående av 13 elever och två lärare, i Italien. Första anhalten på resan var Milano där eleverna inkvarterades i värdfamiljer. Vi följde även skolarbetet och jämförde bland annat svenska och italienska myter.

En höjdpunkt i Milano var att få se da Vincis fresk "Nattvarden" i den lilla klosterkyrkan Santa Maria delle Grazie. Femte dagen på resan var det dags att ta farväl av våra vänner och vi hoppade på tåget på den enorma Milano Centrale.

Florens - eller som man säger på italienska - Firenze var nästa destination. Vanligtvis är det fullt med turister så här års, men nu var det verkligen överfullt då någon snilleblixt hade kommit på idén att förlägga VM i cykling i denna ytterst trånga medeltida stad. Trots alla avspärrningar och TV-team lyckades vi genomföra vårt digra program där både Uffizierna med "Venus födelse" och Davidstatyn på Galleria dell'Accademia ingick. Givetvis hann vi även med ett besök på en modeskola också. Från Fiesole, den etruskiska staden ovanför Florens kunde man njuta av en vidunderlig utsikt. Även här gjorde sig VM i cykling påmint. Enligt uppgift var det här som Sverige knep en silvermedalj genom Emma Johanssons insats. Två dagar i Florens går fort. Inte minst som vi bodde vid en mycket attraktiv marknad där vackra lädervaror och kläder såldes.

Målet för vår resa var dock Rom och än en gång var det tåg som gällde. Några av oss hoppade av på fel station, Roma Tiburtina, men vi lyckades få på alla och nådde slutligen Roma Termini. Efter att ha lämnat bagaget på stationen påbörjade vi vår vandring i den Eviga staden. Ganska snart uppdagades det att många trots ungdomlig vitalitet led av ömma fötter och blåsor. Så är det bara, ska man uppleva Rom är det apostlahästarna som gäller. En av höjdpunkterna var givetvis Colosseum där vi gled förbi den långa kön. Som erfaren romresenär gäller det att veta att man ska boka in sig för att undvika köerna. Sista kvällen var killarna och jag på Stadio Olimpico och tittade på när Roma slog Bologna med 5-0. Detta var en stor upplevelse, även för mig som vanligtvis inte går på fotboll.

Måndag morgon var det dags för hemfärd. Allt flöt på enligt programmet. Vi skildes åt på ännu en järnvägsstation om än i något mindre skala, Jönköping. Det ligger något i det gamla ordspråket"Borta bra men hemma bäst". Trots alla fantastiska upplevelser är det skönt att komma hem. Om inte så för att plåstra om de ömma fötterna.Rom 2012

Tidigt på natten till söndagen den 11 mars åkte åtta förväntansfulla tjejer; Matea, Marina från NV10 och Rebecka, Felicia, Fadumo, Tuyet och Matilda från SP10 samt Emelie från SP09 och två lärare; signora Karlsmo och Monika, till Rom.

När vi kom fram så blev vi mötta av solen och våra värdar som skjutsade oss till Petersplatsen i Vatikanen där vi inte bara fick se Peterskyrkan utan också fick lyssna till OCH bli välsignade av påven själv! Kvällen tillbringades i värdfamiljens vård.

På måndagen var vi i skolan och sen blev det guidad utställning i gamla hovstallarna med Tintoretto. På kvällen besökte vi församlingen St Egidio i stadsdelen Trastevere  (http://www.santegidio.org/index.php?langID=sv) där vi fick höra om deras arbete med hemlösa samt lämna över de insamlade pengarna från Björntjänst vi hade med oss.  

På tisdagen hade vi presentationer om olika humanitära organisationer och personer. Därefter blev det en tur till Colosseum och lite köande för att komma in. (Heléne fixade! ;)) sedan blev det en rundtur kring kvarteren runt spanska trappan med konstutställning och gemensam lunch. Kvällen spenderades med värdfamiljerna.  

På onsdagen möttes vi alla upp för tågresa till Florens. Efter mycket kramande och tårar kom vi iväg. Väl framme i Florens checkade vi in på det fina vandrarhemmet Archi Rossi och tog en lång promenad och såg det mesta av vackra Florens. Sen blev det lite egen tid för shopping och glassätning innan vi tog oss upp till lilla bergsbyn Fiessole för att se en av de vackraste solnedgångarna någonsin över Florens. Inte helt problemfritt då det var busstrejk, men det löste sig.

Torsdagen den 15 mars spenderades med ännu en rundtur då vi bl.a. såg Dante Alighieris födelshus. Vid lunchtid var det dags att återvända till Rom och så småningom flygplatsen för att sen kväll anlända till Skavsta. Där övernattade vi och åkte sedan söderut i ett molnigt svalt Sverige. För första gången på 5 dagar behövdes inga solglasögon.

Italien3
Italien4

Internationalisering

Italien 2
Italien5
Se fler Italienbilder här!

Fenix Kultur- och Kunskapscentrum
Verner Malmstens Väg 1, Vaggeryd
Box 180, 567 24 Vaggeryd

Telefon 0393-67 87 00

fenix@vaggeryd.se

Dela |
Fenix - ett gymnasium för framtiden med en av världens bäst utformade lärmiljöer. Vaggeryd - årets UF kommun 2010. Internationalisering - vänskolor i åtta länder.