Elever om Fenix

Det här säger eleverna om Fenix

Solen lyser in genom de stora glaspartierna som bjuder på en fin utsikt mot ett naturområde klätt i höstens färger. Felix, Elin, Johannes och Mathias låter sig inte påverkas av den avkopplande värmen som strålar in. Istället går samtalet på högvarv när eleverna ska enas om varför de tycker att det är bra att gå på Fenix. Skälen är många. Det tar en stund att komma överens om vad som är viktigast.

Bra lärare

Fenix har mycket fräscha lokaler och modern utrustning till samtliga program. Det skapar en trevlig pluggmiljö som uppskattas. Men viktigast, trots allt, är lärarna. Här finns många bra lärare som klarar att anpassa sin undervisning efter just dina behov och intressen. De är dessutom tillgängliga och beredda att hjälpa till. Elin berättar att även om man är trött och seg på morgonen, är det svårt att kliva in i klassrummet och inte le. Det är lättare att lära sig när man trivs och har roligt. Eleverna diskuterar många lärare som de tycker är riktigt bra och som verkligen präglar tiden vid Fenix.

Felix berättar om en lärare från industriprogrammet. – Han är så himla skön att snacka med och har verkligen ställt upp för mig.

Johannes tänker på en historielärare. – Han skämtar så mycket samtidigt som han kan vara seriös. Eleverna är överens om att bra lärare är det absolut viktigaste skälet att välja Fenix.

Internationella utbyten

Det är svårt att diskutera varför plugget är så bra vid Fenix, utan att nämna de många internationella utbytena. Möjlighet finns att antingen åka till ett annat land, eller att ta emot elever från andra länder i sitt hem. Det här är ett bra sätt att få förståelse för andra kulturer och samtidigt förbättra sina språkkunskaper.

Johannes har varit i både Tyskland och Spanien. – Det bästa tycker jag är att man blir en del av familjen och verkligen ser hur andras vardag fungerar.

Mathias berättar att han ska ta emot elever från Frankrike i sitt hem. – De kommer under Luciaveckan och får då uppleva lite svensk kultur. Men det bästa är att man får vänner för livet.

Eleverna är eniga om att alla utbyten bidrar till skolans klimat. – Det är öppet här och man känner sig välkommen.

Fenix Kunskapscentrum elever

Bra företagskontakter

Fenix har goda relationer med många företag inom olika branscher. Det innebär en möjlighet till att skaffa dig viktiga erfarenheter och kontakter för att kunna hitta sommarjobb, eller jobb efter skoltiden. Det är också bra att kunna testa det man har lärt sig i skolan.

Mathias läser Teknikprogrammet, som är en del av Teknikcollegeverksamheten, vid Fenix. Han berättar om sin praktikperiod. – Jag praktiserade på Proton Engineering. Jag fick vara med i hela processen och har fått förståelse för företaget. Det kändes som jag var delaktigoch faktiskt kunde göra nytta. Kul!

Johannes går ekonomiprogrammet och har också bra erfarenheter från sin praktik. – Jag var på ICA och fick möjlighet att prova allt, från kassan till delikatessdisken.

Elin går också ekonomiprogrammet och har praktiserat på Intersport. Hon berättar att praktik ger dig större chanser att få jobb sen.

Elevernas intryck är att Fenix har ett gott rykte bland företagen, vilket leder till en mer genomtänkt praktik och större chanser till att få jobb.

Närhet

En stor fördel för många som går på Fenix är just närheten. Det är smidigt att åka buss till skolan. Det kan annars ta 45 minuter, eller mer, att pendla från Skillingaryd till någon gymnasieskola i Jönköping. Visst får man miljöombyte och träffar lite andra människor. Men fritiden blir betydligt mer begränsad. Johannes tränar handboll och fotboll. Mathias tränar hockey och fotboll.

Mathias förklarar. – När skoldagen tar slut, hinner jag till mina träningar. Man får mer tid till fritiden helt enkelt.

Bra schema

Skoldagen vid Fenix är uppdelad i tre pass. Det innebär dels att det är kompakta skoldagar, och dels att det finns tid avsatt för hjälp om man vill förbättra sig i något ämne. Eleverna tycker att schemat fungerar mycket bra.

Elin förklarar. – Man blir mer fokuserad på de ämnen man läser. Det är ett bra upplägg om man vill förbättra sig i något ämne.

Johannes lägger till. – Ofta så är man färdig med skoldagen när man åker hem. Då kan man hinna med andra saker efter skolan.

Fenix Kunskapscentrum

Fem skäl att välja Fenix

  • Bra lärare
  • Internationella utbyten
  • Bra företagskontakter
  • Närhet
  • Bra schema

Fenix Kultur- och Kunskapscentrum
Verner Malmstens Väg 1, Vaggeryd
Box 180, 567 24 Vaggeryd

Telefon 0393-67 87 00

fenix@vaggeryd.se

Dela |
Fenix - ett gymnasium för framtiden med en av världens bäst utformade lärmiljöer. Vaggeryd - årets UF kommun 2010. Internationalisering - vänskolor i åtta länder.