Frankrike

Kontakterna med Frankrike etablerades 2002. Vi har sedan dess haft regelbundna utbyten med vår vänskola  i Troyes, med boende i familj. Vi har även genomfört ett stort COMENIUS-projekt tillsammans. I samband med vänskolebesöken har vi också besökt olika delar av Frankrike som Nice, Marsiellles, Paris och Normandie. Målgruppen har i första hand varit elever som läser franska men vi har även erbjudit andra elever att följa med på våra studieresor.

Vill du veta mer kontakta Helene Karlsmo

Vänskola Chrestien de Troyes


3 Rue de Québec BP 1067 10009 TROYES CEDEX FRANKRIKE

Studieresa till Frankrike 2015

Ett gäng på åtta elever och två personal reste till Frankrike den 26/9 för att stifta bekantskap med landet, kulturen, maten m.m. Första anhalten var Nice, där vi bodde två nätter. Förutom rundtur i staden så gjorde vi en tågresa till Monaco för att insupa atmosfären i detta lilla och berömda land. Vi spenderade också en dag och natt i Marseille innan vi for mot den franska huvudstaden.

I staden Troyes (utanför Paris) har Fenix sedan många år ett bra samarbete med skolan Chrestien de Troyes. Flera elever och lärare från skolan har också besökt oss vid några tillfällen. Våra elever fick chansen att bl a berätta om vår skola – allt från vår fantastiska miljö och läge vid Hjortsjön till hur vårt schema ser ut om dagarna. Spännande att jämföra! Efter en 3-rätters skollunch var det dags att utforska den gamla och vackra staden Troyes innan färden gick mot Paris.

Paris har mycket att erbjuda och vi hann med en hel del studiebesök. Förutom självklarheter som Mona Lisa på Louvren, Eiffeltornet och båttur på Seine så besökte vi också Svenska Kyrkan i Paris där husmor Agneta gav oss en inblick i hur kyrkan jobbar utomlands. I den svenska butiken om hörnet kunde vi också köpa lite lösgodis innan vi gick vidare ut i parisvimlet.

Intensiva dagar med många upplevelser!

Foto och text Ann-Margreth J.

Bilder från tidigare resor

Fenix Kultur- och Kunskapscentrum
Verner Malmstens Väg 1, Vaggeryd
Box 180, 567 24 Vaggeryd

Telefon 0393-67 87 00

fenix@vaggeryd.se

Dela |
Fenix - ett gymnasium för framtiden med en av världens bäst utformade lärmiljöer. Vaggeryd - årets UF kommun 2010. Internationalisering - vänskolor i åtta länder.